Fortaleza Capital, als een bedrijfs- overname maximale kans van slagen moet hebben

Fortaleza Capital, als een bedrijfs- overname maximale kans van slagen moet hebben
05/12/18 Alexander van Rossum

Artikel Fortaleza Capital | Jaarboek Verpakkingen 2019 gepubliceerd door het NVC Nederlands Verpakkingscentrum

Fortaleza Capital, als een bedrijfsovername maximale kans van slagen moet hebben

Met meer dan 1.500 ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf is het verpakkingslandschap in Nederland sterk gedifferentieerd. Nog wel, want het aantal bedrijven daalt in gestaag tempo. Ondernemers zoeken actief samenwerking of worden ertoe gedwongen, door interne of externe oorzaken. Daarmee groeit ook de behoefte aan specialistische financiële expertise bij bedrijven op overnamepad of ondernemers die op het punt staan hun bedrijf te verkopen. Fortaleza Capital is gespecialiseerd in financieel advies bij overnames in de verpakkingssector. De pijlers: tachtig jaar ervaring in de verpakkingsindustrie, gecombineerd met veel expertise in fusie- en overnametrajecten.

Wat is mijn bedrijf eigenlijk waard? Hoe maak ik de zaak klaar voor een eventuele toekomstige verkoop? Is het verstandig onze onderneming deels of geheel te verkopen? En zo ja, aan een strategische partner of een financiële investeerder? Welke overnameopties zijn er om door te groeien? Kan het management participeren? En welke stappen nemen we als bedrijf om de volgende fase in te gaan? Het zijn uiteenlopende vragen die de specialisten van Fortaleza Capital dagelijks beantwoorden.

Uitgebreide kennis van de verpakkingsindustrie

Twee van de partners van Fortaleza Capital zijn geen onbekenden in de sector. Peter van Leeuwen was jarenlang managing director van Van der Windt Verpakking, nu onderdeel van PACOMBI GROUP. Daarmee brengt Peter allround verpakkingsexpertise in. Diezelfde hoogstaande kennis, maar nu op het gebied van papier en karton, komt van Dirk Schut. In zijn laatste functie was hij CEO en mede-eigenaar van SolidPack, fabrikant van massief karton.

Beide partners kennen daarmee de businessmodellen van verpakkingsbedrijven als geen ander, van inkoop- en verkoopprocessen tot afzetmarkten. De twee ondernemers hebben ook zélf meerdere bedrijven overgenomen en waren intensief betrokken bij de verkoop van het bedrijf waar zij werkzaam zijn geweest. En, ook niet onbelangrijk, beide partners hebben een ongekend groot netwerk en waren bestuurslid van relevante brancheverenigingen. Verbindingen, ook fysiek, zijn daardoor snel gelegd; synergetische verbanden zijn in één oogopslag duidelijk. Door dat actuele netwerk volgt Fortaleza Capital trends en ontwikkelingen in de sector op de voet.

Kruisverbanden zoeken

Het is vooral aan oprichter Alexander van Rossum van Fortaleza Capital om die mogelijke kruisverbanden tussen fusiepartners-in-spe te zoeken. Waar kunnen bedrijven elkaar versterken, waar liggen toegevoegde waarden en welke investeerders kunnen eventueel aanhaken? Met bijna dertig jaar ervaring in corporate finance adviseert Alexander ook op financieel vlak. Daarnaast is hij degene die het aan- of verkoopproces coördineert, zodat ondernemers – druk met de dagelijkse business – daar geen omkijken meer naar hebben.

Ook Chris de Vries, partner ondernemingswaarderingen bij Fortaleza Capital, brengt een decennialange achtergrond in corporate finance in. Hij was als financieel directeur van een multinational zelf betrokken bij fusies en overnames en begeleidde als onafhankelijk consultant inmiddels meer dan 300 transacties. Daarmee is hij ervaren in het waarderen van ondernemingen en kan Chris ook financiële posities nauwkeurig in kaart brengen.

Strategische sparringpartner

De adviseurs van Fortaleza Capital kijken verder dan de cijfers. Ook op het gebied van strategie zitten zij als ervaren sparringpartner aan tafel. Die strategie kan er bijvoorbeeld op gericht zijn om door een acquisitie het toekomstpotentieel van twee fusiepartners te optimaliseren: het 1 + 1 = 3 effect. Of door ondernemers te adviseren te sturen op waardebepalende factoren zoals inkoop, sales en risicoprofiel. Dat gebeurt voor het complete spectrum van de markt: papier, karton en kunststof en van groothandel, transporteur, recyclingbedrijf tot logistieke en e-commercebedrijven.

De taal van de ondernemer

De kracht van Fortaleza Capital komt ook naar voren in de manier van werken: professioneel, onafhankelijk, hands-on en praktisch, op de manier waarop een mkb-ondernemer denkt. Geen lange rapporten, maar to the point documentatie. Geen jargon, maar duidelijke taal. Standaardprotocollen zijn er niet, per situatie is het maatwerk. Daarbij is er ook aandacht voor het relationele aspect dat nooit los staat van een overname. In veel gevallen gaat het om bedrijven waar de aandeelhouders óf familie van elkaar zijn óf al langdurig samen optrekken.

Waarom Fortaleza Capital?

Een overname is en blijft een complex proces. Daarom is een specialist aan tafel geen luxe, maar noodzaak. Zo’n partner is Fortaleza Capital, een specialist die middenin de markt staat en er elke dag mee te maken heeft. Door die ervaring is een doelgerichte benadering verzekerd en blijft ook de efficiency van het traject gewaarborgd. Binnen de zorgvuldige aanpak is er aandacht voor alle belangen. En die support leidt ertoe dat het complexe proces van de aan- en verkoop van een bedrijf de grootste kans van slagen heeft.